PREUZIMANJA

Test znanja je arhiviran sa WINRAR arhiverom za raspakiranje neophodno je da imate instaliran winrar. Ako nemate winrar možete ga preuzeti sa oficijelne stranice klikom na dugme "Preuzmi winrar arhiver" Odabrati 32 odnosno 64 bitnu verziju zavisno od vašeg operativnog sistema.

Nakon instalacije winrar aplikacije, preuzeti test znanja i pokrenuti instalaciju prateći korake.

 

Preuzmi Winrar arhiver
Preuzmi Test Znanja za Osnovne škole
Preuzmi QBASIC
Picture4
Priručnik "internet sigurnost"
Priručnik možete preuzeti klikom na sliku iznad

Test znanja za Srednje škole možete podići uz napomenu da nisu unijeta nikakva pitanja za ni jedan predmet, unijeta probna pitanja iz informatike u prvom času, za unošenje Vaših pitanja potrebno je prije svega pripremiti adekvatne sličice koje možete umetati u pitanja, sve ostalo radite kroz sami program, Unos predmeta za vašu školu itd. (naravno u full verziji, demo verzija je samo da pogledate o kakvom je programu riječ, zainteresovanima mogu ja unijeti pitanja u test. Program radi sa učeničkim fotografijama, prije ulaska u test potrebno je unijeti fotografiju u JPG formatu, pogledati uputu klikom na Pomoć na Meniju.

 


Preuzmi Test znanja za Srednje škole
Osnove programskog jezika BASIC-a

NAPOMENA!

Većina učenika koristi neki web browser poput Chrome, Mozilla, Opera itd, sa kojima imaju probleme prilikom preuzimanja testa znanja ili nečega sa interneta. Preporučujem korištenje Brave Browsera kojeg možete preuzeti klikom OVDJE

P.S. Učenicima Osnovne škole Kovači test je potpuno besplatan


Pridružite se $GRASS Airdrop-u:
grass11

Vodič korak po korak
Uvod: Grass vam omogućava da zaradite pasivni prihod prodajom neiskorištenog propusnog opsega bez ugrožavanja vaše privatnosti. Omogućava provjerenim kompanijama da koriste vašu neaktivnu propusnost bez pristupa vašim ličnim podacima. Grass je pokrenuo svoj sistem nagrađivanja za Beta fazu aplikacije. Nagađa se da će ovi poeni biti pretvoreni u airdrop. U ovom članku ćemo pokazati kako se kvalificirati za ovaj airdrop.
Korak 1: Kreiranje naloga
Posjetite: https://app.getgrass.io/register/?referralCode=k9_V8OVhhW3LhjH
Popunite sva obavezna polja. Kliknite na "Registracija" da kreirate svoj račun.
Korak 2: Preuzmite proširenje za Chrome Idite na 1.000.000 korisnika :
https://chromewebstore.google.com/detail/grass-extension/ilehaonigjijnmpnagapkhpcdbhclfg?hl=en&authuser=0
Instalirajte ekstenziju na svoj Chrome pretraživač.
Prijavite se na svoj račun. Počnite da se bavite farmom!
Korak 3: Povećajte svoju zaradu Kako biste povećali zaradu od tokena, povežite dodatne mreže! Posjetite:
https://app.getgrass.io/dashboard
Pomaknite se prema dolje i odaberite "Dodaj mrežu".
Kupnja/prodaja tokena-
https://app.whales.market/?r=388146

Napomena:
Ovo je u Beta fazi, možete isprobati potpuno besplatno, kada prođe na berzama i dobije konačnu vrijednost imamo mogućnost zarade. koristim poznatu nam uzrečicu "Morebit bidne, morebit nebidne" Sretno svima

grass-vertical-logo (1)

Kriptovalute


Kriptovalute ili virtualne odnosno digitalne valute su vrsta digitalnog novca. Imaju brojne prednosti, a najpopularnija kriptovaluta je Bitcoin. Kriptovalute su definitivno budućnost svjetskih financija. Ne samo da olakšavaju i ubrzavaju financijske transakcije nego nude još mnogo toga, a također su vrlo pogodne kao investicija. Popularnost im raste iz dana u dan, s razlogom.
Kriptovalute (cryptocurrencies, kriptovalute, digitalne valute, virtualne valute) su novac 2.0. Postoji jako puno kriptovaluta, a trenutno je uvjerljivo najpopularnija kriptovaluta Bitcoin.
Kriptovalute su još uvijek za mnoge nešto apstraktno, ali ako vam kažem da su mnoge od njih samo od početka 2017. dobile na vrijednosti više od 50x onda vjerujem da je to dovoljan razlog da se malo informirate.
Trenutno je Bitcoin uvjerljivo najpoznatija i najpopularnija kriptovaluta, ali to ne znači da treba zanemarivati ostale.

Kriptovalute u brojkama
U drugom dijelu teksta ću više pisati o brojkama, ali sada ću za početak samo spomenuti da se Ethereum (ETH) u veljači ove godine (2017.) mogao kupiti za $11 ili prije nešto manje od 2 godine za samo $0.8, a da sada (listopad 2017.) vrijedi cca $340.
Bitcoin se u ožujku ove godine (2017.) mogao kupiti za $950, a sada (listopad 2017.) vrijedi $5.600+ (edit: sada je 2020 trenutno je cijena Bitcoina $6,800, nakon svih silnih padova koji su uslijedili nakon kraja 2017. i usred trenutne korona krize).
Kriptovaluta Ripple se u ožujku 2017. mogao kupiti za samo $0.006, a sada (listopad 2017.) vrijedi cca $0.26.
kriptovalute
Namjerno sam spomenuo samo ozbiljne kriptovalute, a bilo je i primjera sa puno većim rastom vrijednosti.Ne smatram se stručnjakom za kriptovalute, ali neko znanje o njima ipak imam.
U ovom tekstu vam samo želim skrenuti pozornost na kriptovalute, a na vama je da se dalje informirate jer vam se definitivno može isplatiti, a i to je nešto što neizbježno dolazi i što će postati standard.
U današnje vrijeme nedopustivo je da transakcija traje nekoliko radnih dana, kao što je to trenutno slučaj kada se radi o inozemnim transferima novca.
Primjerice, ako vam netko, iz uzmimo Meksika, putem banke pošalje $1,000 u Hrvatsku u petak popodne vrlo je vjerojatno da ćete primiti tu uplatu najranije u utorak.
S druge strane, ako vam ta ista osoba iz Meksika pošalje vrijednost od $1,000 u nekoj kriptovaluti u petak popodne vi ćete tu uplatu primiti svega nekoliko minuta kasnije. Nije za ignorirati niti proviziju.
Ona vrlo često iznosi svega par centi ili u lošijim slučajevima par dolara, bez obzira koji se iznos šalje, dok u klasičnim bankarskim transakcijama ta provizija najčešće iznosi desetak dolara plus neki postotak iznosa (često oko 0.25% ili više) koji se šalje.
kriptovalute
Kriptovalute se pojavljuju svakog dana
– Danas je popularan i NFT Kriptovalute prednosti i mane digitalnog novca
Imajući to u vidu lako je izračunati da se prijenos malog iznosa (npr. $10) uopće ne isplati klasičnom deviznom doznakom jer će provizija banke biti viša od iznosa koji se šalje.
Jednako tako nije povoljno niti slanje recimo milijun dolara jer će provizija banke biti najmanje $2,500+, dok bi za slanje istog iznosa u kriptovaluti provizija bila svega par centi ili u najgorem slučaju par dolara.
Trenutno su kriptovalute visoko volatilne i njihova vrijednost se može osjetno mijenjati iz minute u minutu, ali onaj tko ne želi riskirati promjenu vrijednosti na niže može čim primi uplatu u kripto valuti prodati je za recimo dolare i držati sredstva u dolarima.
Već postoje i mnoge aplikacije koje omogućavaju uplatu u kriptovalutama, a po primitku ih momentalno konvertiraju u dolare ili neku drugu fiat valutu.
kriptovalute
Kako kupiti kriptovalute u BIH i regionu Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta ali nije jedini
Inače, Bitcoin se još prošle godine (2016.) mogao u određenom trenutku kupiti za cca $420, a trenutno (listopad 2017.) je njegova cijena cca $5,700!
(edit 2020. g.: od tada je Bitcoin došao na $20,000, pa nitko ne može reći da tada ovaj tekst nije trebalo shvatiti ozbiljno i da se nije moglo jako dobro zaraditi, a u ovom trenu, nakon svih padova i uslijed korona krize, cijena Bitcoina je $6,800 što je i dalje iznad ondašnjih $5,700).
Prije pet godina Bitcoin se mogao kupiti hiljadu dolara
Nije isključeno da će uskoro drastično pasti jer je snažno porastao posljednjih tjedana, ali ne sumnjam da će i dalje zadržati pozitivan trend rasta.
Ja osobno, u svijetu kriptovaluta, Bitcoin doživljavam kao zlato u odnosu na fiat valute (dolare, eure, kune itd).
Zlato je postojalo prije dolara i eura, jednako kao što je Bitcoin postojao i prije nego recimo Ripple ili Ethereum.
Nije isključeno da jednog dana Ripple i Ethereum nadjačaju Bitcoin po popularnosti (ne nužno i po vrijednosti), ali jednako tako je i dolar danas popularniji od zlata, ali je zlato ipak cijenjenije.
Ja osobno itekako vjerujem u Bitcoin, ali samo jedno je sigurno, a to je da su kriptovalute budućnost, a da nije nužno da će ijedna od trenutno postojećih imati primat i za 10-15 godina.
kriptovalute
Kriptovaute su budućnost vjeruju mnogi finansijski sttručnjaci Kada se govori o kriptovalutama, kaže se da postoji Bitcoin i da postoje altcoini, odnosno Bitcoin i sve ostale.
Te sve ostale spadaju pod altcoine, odnosno alternativne coine Bitcoinu. I to samo po sebi dovoljno govori o popularnosti Bitcoina.
Trenutno druga kriptovaluta po popularnosti i po tržišnoj kapitalizaciji je Ethereum (ETH). Uz fenomenalan koncept, brojne alternativne kriptovalute koriste Ethereum mrežu što dodatno daje na popularnosti Ethereumu.
Nije zanemarivo i što većina novih altcoina prilikom ICO-a (edit 2020. g.: trenutno se umjesto ICO-a prakticiraju IEO-i) sredstva prikupljanju upravo u Ethereumu (ETH) čime direktno pridonose potražnji za Ethereumom jer investitori prvo trebaju kupiti ETH da bi mogli sudjelovati u ICO-u.
kriptovalute Kriptovalute možete zaraditi igranjem igrica!
Initial Coin Offering
ICO = Initial Coin Offering (trenutno se prakticira IEO što je Initial Exchange Offering)
Inače, ICO je skraćenica za Initial Coin Offering, što je pandan IPO-u, koji je skraćenica za Initial Public Offering i uobičajen je kod izlistavanja dionica na burzu (Edit 2020. trenutno se prakticira IEO što je skraćenica za Initial Exchange Offering.
To je slično kao ICO, ali se odvija preko burze kriptovaluta pa se tako pruža veća sigurnost investitorima.
U nastavku teksta se spominje ICO jer je tekst pisan 2017., ali zapravo je slično sada sa IEO-ima, uz razliku što je trenutno pala popularnost takvih ponuda).
Trenutno smo svjedoci brojnih ICO-a, a svaki iole ozbiljniji ICO prikupi i po nekoliko milijuna dolara direktno od investitora u svojoj ICO fazi.
Dakle ovdje se vrti ozbiljan novac pa vrijedi ulagati i kriptovalute Nekoliko milijuna dolara nije ozbiljan novac (ne gledajući sa aspekta pojedinca), ali ako znamo da se u ovom trenutku odvija na desetke ICO-a i da su mnogi od njih već prikupili više milijuna dolara svaki onda je jasno da se zaista radi o ozbiljnom novcu.
Kako konvertovati AVI u DVD? Želim nešto razjasniti. Iznos prikupljen u ICO-u je stvarna vrijednost koju su ljudi uplatili.
U ovom trenutku jedan ETH vrijedi cca $340, a ETH se kod većine ICO-a koristi za uplatu. Kada neki ICO prikupi primjerice 1,000 ETH-a to znači da su investitori zaista uplatili toliko, a to ima vrijednost (po trenutnom tečaju) od $3,400,000.
To nije nešto imaginarno nego je stvarna vrijednost jer je svaki taj investitor mogao svoj dio ETH-a koji je uplatio u ICO prodati i momentalno dobiti $340 za 1 ETH u “pravom novcu”, recimo dolarima (zanemarimo sad to da ja dolar smatram smećem).
kriptovalute
Kriptovalute vas mogu obogatiti preko noći
Zarada na kripto valutama može zaista biti nevjerovatna
Kasnije ću malo konkretnije o brojkama, ali evo jednog mog osobnog svježeg primjera.

Do sada sam investirao u nekoliko kriptovaluta i u nekoliko njih još u fazi ICO-a. Jedna od njih u koju sam investirao u fazi ICO je i Monaco. Nije to bio neki ozbiljan iznos, ali to sad nije bitno.

Mislim da sam sudjelovao u tom ICO-u negdje početkom lipnja. Potpuno sam zaboravio na taj Monaco i tek mi je palo napamet pogledati vrijednost prije par dana (listopad). Ja sam tada dobio Monaco (MCO) za cca $2 po coinu.

Trenutno je njegova vrijednost $7.42 i mogu svoje MCO coin prodati ovaj tren po toj cijeni.

Ono što je još zanimljivije jest to da je u jednom trenutku krajem kolovoza cijena jednog MCO bila čak $26.

To sam također vidio tek prije par dana jer sam išao pogledati kako se kretala cijena.

Dakle, da sam pratio, mogao sam na svojoj investiciji zaraditi 13x u roku od samo cca 2-3 mjeseca.

To znači da se na uloženih $1,000 moglo zaraditi $13,000 u samo 2-3 mjeseca, ili na $10,000 se moglo zaraditi $130,000, ili na $100 se moglo uzeti $1,300. Pričamo o vrlo ozbiljnim stvarima.

Nije nužno ulagati velike iznose jer je često moguće uložiti i samo desetak dolara.

U međuvremenu je vrijednost MCO-a pala i u trenutku pisanja ovog teksta je $7.42. To je i dalje više nego trostruko od cijene po kojoj sam ja kupio MCO u ICO-u.

Dok sam ulagao na burzi dionica bio sam jakoooo sretan kada sam na nekom IPO-u uzeo 50%, odnosno 1.5x uloženog.

Naravno da je kod ICO-a rizik puno veći, ali je i potencijalna zarada neusporedivo veća.

Na burzi dionica me nije bilo strah uložiti 50,000 kn ili 100,000 kn (naravno nakon detaljne analize), dok u neki ICO ili u neku kriptovalutu kojom se već javno trguje baš i neću uložiti 100,000 kn.

kriptovalute
Investiranje u kriptovalute se isplati ali morati biti oprezni kao sa bilo kojom drugom investicijom
Budite svjesni rizika ako odlučite raditi sa kripto valutama
Treba biti svjestan rizika, ali i treba biti spreman preuzeti taj rizik u prihvatljivim granicama. Sinoć sam uložio nešto malo u ICO za HERO coin (imati će oznaku PLAY) jer sam već naišao na neke informacije o toj kriptovaluti i učinilo mi se zanimljivo.

Nakon toga sam se išao još detaljnije informirati i sada mi se čini još zanimljivije nego sinoć i kada završim ovaj tekst podebljat ću svoju investiciju u taj ICO.

Vjerujem da će cijena skočiti najmanje duplo kada započne javno trgovanje.

Iskreno, nadam se da će taj skok biti i barem 5x u idućih nekoliko mjeseci. ICO za HERO završava 16.10.2017., pa ako netko čita ovaj tekst prije tog datuma neka se malo informira i razmisli o toj investiciji.

e želim ništa sugerirati jer se radi o rizičnoj investiciji, ali vjerujem da se svakako isplati dodatno informirati i razmisliti.

Slučajno imam jednu domenu koju cijenim najmanje $1,000 i koja bi baš bila dobra za kompaniju koja stoji iza te kriptovalute pa ću pokušati zamijeniti je za određeni iznos te njihove kriptovalute ako će biti zainteresirani.

kriptovalute
Digitalni novac – kriptovalute se čuvaju u digitalnim novčanicima
Tehnički dio kriptovaluta i sigurnost digitalnog novca
Tehnički aspekt Bitcoina i drugih kriptovaluta je već detaljno istražen i svjetski stručnjaci su se složili da je sigurnost neupitna.

Tehnički dio kriptovaluta ne razumijem najbolje i o tome ne mogu puno reći, ali mogu reći i da sam siguran da većina ljudi ne razumije “tehnički dio” klasičnih valuta koje koristimo pa im to svejedno ne smeta.

Siguran sam da mnogi misle da novac dolazi iz tiskare, a to je točno samo u toliko zanemarivom postotku da se ta tvrdnja može nazvati i totalnom glupošću. Naime, novac u svom najvećem dijelu nastaje u bankama, i to onim komercijalnim.

Ako zamislimo da danas u 15:12h u Hrvatskoj u opticaju (uključujući žiralni i papirnati novac) postoji
100,350,256,350 kn (iznos je izmišljen) i ako Pero upravo ulazi u banku po kredit od 300,000 kn koji će mu biti odobren u 15:17h tada će u Hrvatskoj u 15:17h u opticaju biti 100,350,556,350 kn, odnosno 300,000 kn više nego u trenutku prije odobrenja Perinog kredita.

kriptovalute
Kriptovalute se koriste u svakodnevnoj upotrebi već nekoliko godina Banka ne daje kredite iz postojećih depozita i to nažalost samo rijetki shvaćaju. Banka daje kredite stvaranjem novca koji nije postojao do trenutka odobrenja kredita.

To je novac koji nastaje kao nov u trenutku odobrenja kredita. To ima veze sa stopom obveznog (jamstvenog) kapitala, ali to sad nije tema.

Uglavnom, siguran sam da većina ljudi uopće ne zna kako nastaje novac, pa stoga želim reći da se ne trebate niti zamarati kako nastaju kriptovalute.

Kao što svi znaju što omogućava novac dovoljno je znati i samo što omogućavaju kriptovalute.

Inače, recimo Bitcoin je pravi novac, u punom smislu te riječi. Oni koji tvrde drugačije zapravo ne znaju definiciju novca.

Ne govorim o valutama, legalnim sredstvima plaćanja u određenoj zemlji itd nego o novcu. Bitcoin ima sva svojstva novca, a usudim se reći i da ima veća svojstva novca nego zlato.
Često se može naići i na tvrdnju da je Bitcoin zlato 2.0 s čime se ja slažem. Isto tako kriptovalute općenito smatram novcem 2.0.
Kriptovalute su bazirane na Blockchain tehnologiji i imaju open-source kod što znači da ga svaki programer može provjeriti u bilo kojem trenutku.
kriptovalute
Prednost kriptovaluta su i manji troškovi transakcija
Funkcioniranje kriptovaluta je vrlo transparentno
Blockchain je nešto kao glavna knjiga za sve transakcije. Iskreno, uopće ne znam kako bih objasnio što je to Blockchain osim da kažem da se tamo bilježe sve transakcije.

Mogu reći da su mogućnosti Blockchaina punoooo veće i da je sasvim sigurno da ćete taj izraz puno puta čuti u nadolazećim godinama.
Što se sigurnosti tiče, Bitcoin i ostale kriptovalute generalno pružaju visoku razinu sigurnosti.
Sigurnost transakcija je na vrlo visokom nivou. Možda se čak može reći i da ih je nemoguće probiti. Znalo se čuti da su hakeri ukrali xy bitcoina, ali u tom slučaju su provalili na burzu, a ne u osobni wallet (novčanik) korisnika.
Kriptovalute se mogu držati u walletu na burzi, ali i u osobnom walletu. Ako ih držite na burzi tada vjerujete toj burzi da vam vlasnik neće ukrasti vaše coine kao i da imaju dovoljno dobru zaštitu protiv hakera.
Ono što svatko može napraviti jest da svoje coine prebaci u neki offline wallet, primjerice da ih stavi na USB disk i da taj disk stavi u ladicu ili da ga zakopa u svom dvorištu.
U tom slučaju možete ostati bez svojih coina jedino ako vam netko fizički ukrade taj USB disk.Do kriptovaluta se dolazi kupnjom ili “majnanjem”, odnosno “rudarenjem” (mining).
kriptovalute
Možda je danas kasno za ozbiljno rudarenje Bitocna ali postoje druge kriptovalute u koje vrijedi ulagati Sa rudarenjem neću previše zamarati niti sebe niti vas
Ukratko, to je korištenje snage računala i grafičkih kartica da bi se došlo do novih coina, da bi se potvrđivale transakcije itd.

Kako skinuti i instalirati Minecraft ? (Video) | ITRevolucija Neki od termina u toj sferi su hash, rigovi itd, a od toga me glava zaboli i uopće mi taj dio nije zanimljiv (niti pretjerano razumljiv) pa dosta o tome što se mene tiče.
Bitcoin je decentraliziran, a to je odlika i mnogih drugih kripto valuta. Neke su više, a neke manje decentralizirane.
Kada kažem da su neke manje decentralizirane, pritom mislim na to da kreatori nekih kriptovaluta zadržavaju za sebe određen broj coina (često ne mali broj).
To u nekim slučajevima stvara određenu sumnju, ali ne mora uvijek biti tako jer u mnogim takvim slučajevima coini kreatora idu u escrow i oni ne mogu sa njima raspolagati do određenog trenutka koji je unaprijed određen i poznat.
Što se Bitcoina tiče, poznata je raspodjela svih coina i ona će se odvijati sve do 2140. godine (kada će ih biti ukupno maksimalnih 21 milijun) po unaprijed poznatom redu.
Najbitnije je da vlade i banke ne mogu preko noći odlučiti da će pustiti u opticaj još toliko i toliko. Još bitnije je da vrijednost kriptovalutama, između ostalog, daje vjera njihovih korisnika i uopće nisu u ovisnosti o vladama i bankama.
Čak i kada bi Bitcoin sutra bio proglašen ilegalnim i zabranjenim, ne mora se ništa bitno promijeniti ako ga njegovi korisnici odluče nastaviti koristiti.
kriptovalute
Kriptovalute su najsigurnije valute na svijetu!
Bitcoin, ali i ostale kriptovalute, je moguće ukinuti samo na jedan način, a to je gašenje Interneta, što je zapravo nemoguće (barem se nadam, s obzirom na kontrolu kojoj se počelo težiti).
​Da se još malo vratim na sigurnost kriptovaluta, posebno Bitcoina.
o nije moje područje i nisam stručnjak za to, ali sam pročitao jako puno mišljenja svjetski priznatih stručnjaka na tom području i svi oni sw slažu da su kriptovalute generalno, a posebno Bitcoin, potpuno sigurne i pouzdane.
Dakle, s tehničke strane, Bitcoin i kriptovalute su sigurne i u to ne treba nitko sumnjati. Bitno je samo da ne držite svoje kriptovalute na nekoj burzi jer tada postoji rizik da vam ih netko ukrade.
Ako ih primjerice držite na offline walletu i ako se pobrinete da ne izgubite taj wallet ili da vam ga netko ne ukrade, tada su vaše kriptovalute definitivno sigurnije nego novac na računu u banci.
To se prvenstveno odnosi na Bitcoin kao najproučavaniju kriptovalutu koju su detaljno istraživali mnogi svjetski stručnjaci iz područja cyber i crypto sigurnosti.
kriptovalute
Tržišna kapitalizacija market cap Tržišna kapitalizacija (market cap) Bitcoina, ali i svih kriptovaluta, je još uvijek vrlo mala.
Trenutna tržišna kapitalizacija svih kripto valuta zajedno iznosi oko 175 milijardi dolara, od čega oko 96 milijardi otpada samo na Bitcoin (napomena: tekst je pisan 2017. godine).
Za one koji ne znaju, tržišna kapitalizacija ili market cap je trenutna tržišna vrijednost vrijednost promatranog asseta pomnožena sa količinom u opticaju (znači, ako je u opticaju npr. 100 BTC-a iako jedan trenutno vrijedi $5,700 onda je trenutni market cap Bitcoina $570,000).
Trenutno postoji više od 1000 kriptovaluta, a njih više od 10 ima tržišnu kapitalizaciju iznad milijarde dolara i njih više od 400 ima tržišnu kapitalizaciju iznad milijun dolara.
Njih više od 300 ima dnevni promet iznad milijun dolara Bitcoin ima dnevni promet iznad milijardu dolara, a vrlo često to bude i nekoliko milijardi dolara prometa dnevno.
Moram napomenuti da se podaci o dnevnom prometu odnose samo na trgovanje na burzama i da ne uključuju direktno trgovanje (peer to peer).
Iz ovih podataka može se zaključiti da se radi o nečemu vrlo ozbiljnom, a pritom ne treba smetnuti s uma da smo tek u začecima kriptovaluta i da je sve ovo samo početak.
kriptovalute
Bitcoin postoji manje od 10 godina, točnije od 2009. godine, a tek je 2013. godine stekao relativno širu afirmaciju iako čak i danas (2017. g) većina ljudi zapravo uopće ne zna što je Bitcoin.
Ukupna tržišna kapitalizacija od trenutnih 175 milijardi dolara, koliko god da se radi o vrlo ozbiljnom iznosu, je mizeran iznos u globalnim okvirima. Svega desetak burzi kriptovaluta ima dnevni promet iznad 100 milijuna dolara, a one najlikvidnije najčešće imaju promet od “svega” 500 milijuna dolara dnevno.
Za usporedbu, samo na NYSE se dnevno protrguje iznos od nekoliko desetaka milijardi dolara.
Kriptovalutama se trguje kao i sa dionicama, ali se kriptovalutama i plaćaju robe i usluge kao i klasičnim novcem tako da je potencijal rasta dnevnog prometa ogroman.
Vidio sam procjene ozbiljnih svjetski priznatih investitora da bi vrijednost jednog bitcoina kroz nekoliko godina mogla otići debelo iznad $100,000.
Prema mojoj procjeni još iz 2013. godine, jedan bitcoin će do 2021. godine vrijediti barem $20,000-$25,000. Sada smo u 2017. i jedan bitcoin trenutno vrijedi cca $5,600 pa se usudim reći da će već u 2018. doći na $10,000, a da će najkasnije u 2020. biti na $20,000.
Kada bude na “visokih” $20,000 njegova tržišna kapitalizacija će i dalje biti debelo ispod 500 milijardi dolara stoga smatram vrlo realnim da će njegova cijena rasti i puno više od $20,000. Govorim o bliskoj budućnosti.
preuzeto sa https://www.itrevolucija.com/kriptovalute/
Instaliraj SAFEPAl na Android
This is the default Tab content. Feel free to delete it.
This is the default Tab content. Feel free to delete it.